Rabu, 30 September 2009

HIStory: Kenapa kaum Kedar harus Sholat 5 Waktu Sedang Kita Tidak ?


Ada beberapa website/blog yang dapat kita browsed tentang latar belakang Sholat 5 waktu,hampir tidak ada kesamaan satu dg yang lain. Walaupun begitu, kami pilih saja yang informasinya lebih detil dari yang lain.

PENETAPAN SHOLAT
Ketika Rasulullah SAW mi'roj, Allah mewajibkan sholat sebanyak 50 waktu kepada nabi SAW dan ummatnya,kemudian nabi SAW mengadukan hal ini kepada nabi Musa dan beliau diperintahkan untuk meminta keringanan kepada Allah sebab umat nabi SAW tidak akan mampu melaksanakan sholat sebanyak itu, setelah beberapa kali meminta keringanan akhirnya disepakati oleh Allah SWT sholat 5 waktu sehari. Segitupun nabi Musa masih memerintah Nabi SAW untuk meminta keringanan kembali akan tetapi ditolak oleh Nabi SAW karena sudah terlalu banyak permintaan sehingga beliau malu untuk memintanya kembali. Ternyata sholat 5 waktu seharipun masih banyak juga yang meninggalkannya
materi referensi:kitab qisshatul mi'roj

ASAL-USUL BAGAIMANA SHOLAT MULA-MULA DILAKSANAKAN.

Sholat Subuh:

Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. yaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

Sholat Zohor:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur karena dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keridhoan Allah SWT.
Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

Sholat Asar:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan yaitu:

Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

Sholat Maghrib:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. yaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu yaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

Sholat Isyak:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun

Sumber: http://www.darulnuman.com/mhikmah/solat.html (Kitab qisshatul mi'roj)


..dan kenapa umat Nasrani tidak?

1.DOA adalah hal berkomunikasi dgn Allah Bapa yang Nabi Isa a.s ajarkan.
2.DOA adalah akses komunikasi "bebas hambatan" yang dapat kita gunakan 1x24jam,7 hari dlm seminggu..sepanjang tahun..langsung kepada sang BAPA.
3.DOA adalah "nafas" orang beriman..jadi kalau kita tidak ber"nafas" pasti rohani kita sudah "game over".
4.Kalau kita sapa Allah dengan sebutan ABBA, BAPA..dan Allah memanggil kita anak-KU,berarti ada hubungan bapak-anak sehingga kita bisa kapan saja & dimana saja menyapa & bertemu dg BAPA kita.

..jadi kalau dilihat dari kuantitas kita dapat lebih banyak..tapi tidak wajib. Hanya anak-anak yang ingin dekat dg BAPA akan merespon dg baik dorongan Roh Kudus utk terus menerus berkomunikasi dengan-NYA.

Sudahkah Anda ber-DOA hari ini..?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar